16 de desembre del 2012

Feliç 2013. Ens acomiadem fins a gener

Els nostres bons desitjos de cara a aquestes festes: descanseu, passeu-ho bé i gaudiu-ho amb la vostra gent propera. I com que no pot faltar la postal pertinent per acompanyar aquests desitjos: aquí la teniu


La imatge està treta del magnífic llibret de Concepció Vandellòs i Maria Esteve-Llach: "Lliçons d'aritmètica. Grau I" publicat a l'any 1934 per l'Associació protectora de la llengua catalana.

La segona postal és pel dia que torneu a treballar: una classe de l'època (en la que volem destacar la presència d'un globus terraqui, material més aviat desaparegut i que particularment trobem a faltar).


Una curiositat: encara que fa molts anys que aquests llibres estan publicats, es nota una sensibilitat vers la igualtat entre els humans. Fixeu-vos que el rei blanc, el ros, i el negre valen el mateix. Tot i així no anaven tan avançats pel que fa a igualtat entre dones i homes (els nens són més cars que les nenes!). Si hi trobeu alguna explicació: comentaris.

Comentari sobre el llibret
Les il·lustracions corresponen als "jocs de vendre" que formen part dels 56 "exercicis" (que més aviat responen a la idea de lliçó tal i com el títol indica) que conté el llibret on hi ha problemes de càlcul mental, presentació d'estratègies, treball de conceptes, exercitacions, etc. N'hi ha set d'aquests "jocs de vendre" que podrien ser una primera idea del "racó de la botiga" actual (salvant les distàncies metodològiques).

Aquest és el primer "joc de vendre". Volem destacar la bona tria de les preguntes que es formulen.


Per acabar-se d'imaginar l'estil del llibre fixeu-vos quin exercici de resta proposava al 1934 pel que era un cicle inicial!

Per acabar volem dir que aquesta publicació forma part d'una col·lecció de quatre llibrets i que és una adaptació de la "Fundamental Arithmetic" de P. B. Ballard, M.A.D. Litt.

1 comentari:

  1. Mirant en detall les pàgines del llibre, he descobert que proposaven 2 quadrats màgics, però que està totalment determinats, és a dir, amb els nombres que et donen, ja queda fixat com ha d'acabar, i m'ha sorprès que en el segon, al mig hi ha un 4 i que la suma ha de ser 12. Això vol dir que no és un quadrat màgic "normal" on s'han d'utilitzar els nombres de l'1 al 9 i posar el 5 al mig i que sumin 15. Pot ser per dos motius, 1) perquè utilitzi tots els nombres de 0 a 8, i que per tant el central hagi de ser el 4 i tot hagi de sumar 12, o 2) perquè deixi que repeteixis nombres de l'1 al 9. Quina creieu que és?? jejeje
    I llavors ara podem mirar el primer quadrat màgic, a veure si ens deixa repetir nombres o no... si al mig hi ha un 5 i han de sumar 15, vol dir que necessitem utilitzar descomposicions del 10, però llavors segur que hem d'utilitzar tots els nombres??
    Buah!!!! Sorpresa!!! Acabo de resoldre el primer "quadrat màgic" i veig que la casella central està buida!! Vaja, però és evident que hauria de ser, 5, no?? Començo a omplir però me'n adono que la casella central necessita un 4! Com??? Continuo... potser serà que no utilitza tots els nombres de l'1 al 9 i en repeteix algun... acabo i veig que no, que els ha utilitzat tots! Tots els nombres de l'1 al 9, que sumin 15, i al mig hi ha un 4???? No pot ser! Reviso totes les sumes parcials, i TAXAN!!! Hi ha una diagonal que no suma 15, suma 12!!
    Reviso altra vegada l'enunciat... que sutils... si ens hi fixem, al primer quadrat màgic, diuen que trobis els nombres perquè files i columnes sumin 15. I al segon quadrat màgic, diuen que files, columnes i diagonals sumin 15!!
    Llavors, anem a veure quina és la definició de quadrat màgic: A la wikipedia, diu que files, columnes i diagonals han de sumar el mateix, per tant, el primer enunciat NO és un quadrat màgic. Però respecte a si has d'utilitzar tots els nombres diferents, diu que "usualment" s'utilitzen tots els nombres de 1 fins a n^2. Per tant, el segon enunciat, si que podem considerar que és un quadrat màgic.
    Vaja, vaja...

    ResponElimina