16 de juny del 2012

MAMA POR!

Estem contents: els posts publicats sota el títol "Matemàtiques al carrer" han tingut una bona acollida. Sobretot ens han reafirmat la idea que mirar la realitat des d'un punt de vista de "plantejador de problemes" ens obre les portes a un treball molt interessant, creatiu i proper als alumnes.
Però sobretot estem contens per veure la interacció que poden produir posts com aquests: no feia ni un dia que estava penjat el post del pàrquing, que ja rebíem propostes de nous reptes, reflexions sobre els problemes plantejats i qüestions per a pensar-hi de nou.
Prova d'això és la resposta enviada pel bon professor i enemic íntim "JJ". Després d'enviar-nos dos comentaris curts, que ja amenaçaven, va enviar-ne un de llarg. En aquest darrer ens diu que els dos primers eren precipitats, que aquest és "el de veritat" i que publiquem, si ho trobem oportú, solament aquest darrer. Finalment hem decidit dedicar-li un post.

Creiem que la millor manera de transmetre la impressió que vàrem tenir després de llegir el seu comentari és la que més o mes o menys  reflecteix la criatura de la fotografia

photo credit: maestropastelero via photo pin cc
El Comentari d'en JJ
Ara va un comentari que potser és massa llarg per fer-ho com a comentari.
Aquest matí estava fent una feina de molta concentració i estava cansat. Per desconnectar m'he posat a mirar-me lo del puntmat i he fet el primer comentari. He seguit fent feina i m'he pres uns segons de descans fent un excel per mirar-m'ho. He fet el segon comentari. Però m'ha quedat un run-run. Primer he vist que m'havia equivocat hi havia fet els càlculs per 2 minuts en comptes de dues hores. Però el run-run seguia i al cotxe s'ha fet la llum: tants decimals no serveixen per res.
Ara a casa he fet un altre excel
Suposant que un cotxe s'està dues hores al pàrquing i que passen un milió de cotxes de tres decimals a sis la diferència és 2760 €. Si imaginem que cada dues hores canvien tots els cotxes d'un pàrquing de 600 places al milió s'arriba en menys de mig any. Però l'error està aquí. És com si comptéssim que és un sol cotxe que s'està dos milions d'hores i això és fals. El que és cert és que cada vegada, a cada cotxe quan paga se li fa el càlcul i el seu arrodoniment a dos decimals.L'efecte acumulatiu es perd. L'arrodoniment pot ser a l'alça o a la baixa.
He mirat quina importància té el tercer decimal en l'arrodoniment. Curiosament és inferior al 50% per l'excés. Hi ha més arrodoniments a la baixa que a l'alça. El 8, com a tercer decimal, fa 4 excessos i 6 defectes. El 5 fa un 50% de cada.
Jo crec que als pàrquings on es foten és en l'arrodoniment a l'alça del temps: 3 min i 20 seg seran 4 minuts.
Per tant el reguitzell de decimals crec que només fa una funció psicològica: fer creure que el preu és molt ajustat i que al ser 0,0.... amb molts decimals és un nombre molt petit.
M'hauré de pensar el cas de la benzina. Si jo fos benziner sempre posaria el tercer decimal amb 6 o 9. Són els més alts amb 50% d'excessos. Feu amb aquest macrocomentari el que vulgueu. O discutiu-me'l que potser alguna cosa se m'ha escapat.


El nostre comentari
Després del "canguelo" inicial ens ha tornar la alegria: pensar que les situacions obertes obren un espai molt interessant. Pot passar que molts cops la intervenció dels alumnes  ens desmunti la nostra idea inicial. És possible que entrem a una discussió que fins i tot, d'entrada, ens depassi a nosaltres. Ens trobarem que l'haurem d'atacar colze a colze amb els alumnes. Hi ha alguna cosa millor que aquesta?.


 Finalment: esteu d'acord amb el que diu en jj en el seu comentari?


clicar a  la imatge per accedir al post
No ens allarguem més. Estem "perdent" la tarda del dissabte intentant resoldre el maleït  problema dels pingüins que ens ha proposat en JJ en el seu últim post (clicar imatge per accedir-hi) li maleïm, de nou, els ossos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada